Osnove astrologije – Stepenovi Zodijaka

Podela kruga na 360 jednakih stepeni je vavilonskog porekla. Ovaj sistem podele naziva se seksagesimalni sistem brojeva. Nastao je kao lakoća podele broja 60 sa drugim prostim brojevima ali i zbog praktičnih razloga deljenja vremena koje je vrlo slično podeli samog kruga. Broj dana u godini (365) se naime samo za pet razlikuje od broja stepeni u punom krugu. Tako isto dani u mesecima od prilike prate stepenove jednog znaka.

Kada govorimo o stepenovima Zodijaka, u stvari govorimo o inteligenciji kruga. Astrologija smatra da svaki stepen ima posebnu simboliku, poseban značaj i ima poseban doprinos „punoći“ kruga.

Uticaji stepenova Zodijaka primarniji su od uticaja planeta, vrhova kuća pa i aspekata. Planeta se neće izraziti isto, sve jedno koje aspekte ima, ukoliko je na različitom stepenu Zodijaka. Upravo je stepen jedan znak. Zbog svoje specifične prirode svakog stepena uzima se u obzir pri izvlačenju zaključaka. Oni čine unutrašnje tkanje sudbine i svrhe koju planete, aspekti i kuće aktiviraju. Svih 360 stepeni Zodijaka prisutni su u svakom horoskopu, ali samo oni koji su aktivirani prisustvom planete, vrhom kuće, a naročito položajem Ascendenta ili MC-a kao i nekim važnim aspektom, načiniće da njihov uticaj osetimo. Stepen se može tako aktivirati. Kad se radi progresija, prelazak planete iz stepena u stepen nosi priču nezavisno od toga da li se aspekti aktiviraju ili ne. Progresije su naravno bitne za predikcije.

Takođe je bitna i analogija stepenova. Svaki stepen analogni je znaku kao i kući. Dakle, prvi stepen, analogni je prvoj kući, znaku Ovna i Marsu koji je vladar. Zato nikada neće biti isto ako je Mars u horoskopu pozicioniran na prvom stepenu u odnosu na Marsa koji je pozicioniran na četvrtom stepenu. Mars na prvom stepenu snažniji je jer je na stepenu analognom znaku Ovna gde je prirodno jak dok je na četvrtom stepenu analogni znaku Raka gde je Mars u debilitaciji (znaku koji ga slabi). Zato će Mars na prvom stepenu biti tvrdoglaviji, uporniji, prodorniji, energičniji dok će Mars na četvrtom stepenu biti aktivniji po pitanju porodice, kuće, rešavati ili imati slične probleme, biće osetljiviji, bolećiviji. Takvo pravilo postoji dakle do dvadeset i četvrtog stepena, gde se od trinaestog stepena opet krug okreće. Stoga bi dvadesetčetvrti stepen bio analogni znaku Riba.

Postavlja se pitanje šta je sa onih preostalih četiri stepena od dvadeset petog do dvadeset devetog stepena (nulti već pripadaju prvom stepenu)? Četiri stepena dele se na prolećni, letnji, jesenji i zimski i jednako se dele između istih znakova. Dakle, svaki se takav stepen deli jednako između horoskopskih znakova u okviru tog godišnjeg doba. Tako će se dvadeset peti stepen jednako podeliti između znaka Ovna, Bika i Blizanaca itd.
Međutim, sve se mora posmatrati kroz prizmu osnovnog značenja, pri čemu stepenovi Zodijaka samo još više zbunjuju. Pri tumačenju je zato najvažnije znati šta je jače, što spada u srž astrološkog tumačenja iz kojeg proizilazi i veština tumačenja. Zato astrologija i jeste veština koju je nemoguće savladati iz dve ili tri knjige, već traži višegodišnji rad i zalaganje ukoliko želimo da tumačimo jezik Univerzuma.

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

Jedno mišljenje na „Osnove astrologije – Stepenovi Zodijaka“

  1. Draga, Andjela. Hvala ti za predivne i jasno napisane tekstove kojima si nam uspela pribliziti osnovne, najosnovnije pojmove astrologije. Sve sto si napisala pokusavam da spojim i napravim bar neke smernice svoje natalne karte, a ujedno dolazim u okvirnim crtama do spoznaje zasto mi se neki ljudi, situacije, dogadjaji …..desavaju i kako je uopste i moguce….. Opterecena sam svojom 12. kucom, 7. mi ni malo ne zaostaje za njom, Jupiterom na Algolu, severnim i juznim cvorom koji sve dodatno komplikuju. Okrecem se duhovnosti i trazim spas kroz nju. Necu reci da mi je natalna „teska“, jer bi se ti verovatno nasmejala tome, ali te molim, ako budes raspolozena pogledaj i videces o cemu ti pricam. Astrolog mi je pre 20 god. skretao paznju na brak i sudske procese, ali nazalost nisam poslusala savet i dovela sam sebe u jako tesku situaciju iz koje ne vidim gde je izlaz, a znam da ga ima…..uvek ga ima….. (lične podatke obrisao administrator). Puno te pozdravljam i uzivam u tvojim tekstovima, koji povrsno alu konkretno doticu i objasnjavaju elementarne pojmove astrologije. Velikiii pozzzzz…..sve najbolje….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *