Osnove astrologije – Osnovno o znacima

– Ti mora da si Lav u horoskopu?
– Nisam!
– Jarac?
– Ne!
– Riba?
– Ne.
– Bik?
– Ni to.
– Rak?
– Da!
– Znala sam!

Za znake definitivno zna skoro svaki čovek naročito ukoliko je čitao bilo koje novine. Skoro u svakom časopisu danas postoji deo sa naznakom „horoskop“ ili „nedeljni horoskop“ ili „godišnji horoskop“ i slično. Tu se obično po znacima piše prognostika očekivanja za naredni vremenski period. Tačnost ili razbibriga, horoskop je upravo zbog znakova postao zanimljiv i ušao u moderne časopise i novine kao takav.

Za razliku od planeta koje „iskazuju volju“, znaci obično samo objašnjavaju priču, pozadinu, karakter samog dejstva planete. Statični su i ima ih dvanaest, upravo kao i broj meseci u godini. Svakim znakom vlada neka planeta, pa se kaže da znak podseća na planetu koja njime vlada. Svih dvanaest čine pun krug, upravo zato što svakom pripada po trideset jednakih stepeni. Dakle, znaci su jednako zastupljeni u horoskopu pojedinca, za razliku od kuća, gde neka može biti izuzetno mala, a neka izuzetno velika. Znaci, u stvari, daju opis planeti koja se u njima nalazi. Znaci se dele na kardinalne, fiksne i promenljive kvalitativno, a elementarno na znake vatre, zemlje, vazduha i vode.

U našem sistemu astrologije svakim znakom vlada jedna planeta, a nekim znacima i dve. Isto tako, postoje planete koje imaju dvojna vladarstva, pa vladaju nad dva znaka. I odmah pomislimo, ala su komplikovani tek ti što im dve planete vladaju!

Znaci se dele na sledeći način:

 1. Ovan, vatreni po elementu, kardinalni po kvalitetu, a njime vlada Mars.
 2. Bik, zemljani po elementu, fiksni po kvalitetu, a vlada Venera.
 3. Blizanci, vazdušni po elementu, promenljivi po kvalitetu, a vladar je Merkur.
 4. Rak, vodeni po elementu, kardinalni po kvalitetu, a vladar je Mesec.
 5. Lav, vatreni po elementu, fiksni po kvalitetu, a vladar je Sunce.
 6. Devica, zemljana po elementu, promenljiva po kvalitetu, a vladar je Merkur.
 7. Vaga, vazdušna po elementu, kardinalna po kvalitetu, a vladar je Venera.
 8. Škorpion, vodeni po elementu, fiksni po kvalitetu, a vladari su Mars i Pluton.
 9. Strelac, vatreni po elementu, promenljivi po kvalitetu, a vladar je Jupiter.
 10. Jarac, zemljani po elementu, kardinalni po kvalitetu, a vladar je Saturn.
 11. Vodolija, vazdušni po elementu, fiksni po kvalitetu, a vladari su Uran i Saturn.
 12. Ribe, vodeni po elementu, promenljivi po kvalitetu, a vladari su Neptun i Jupiter.

Ako gledamo sam kvalitet znakova možemo reći da se kardinalni znaci vezuju za početke godišnjih doba i zato ih vezujemo uvek za neki novi početak, nešto naglo, inicijativno ali i kratkotrajno ponekad. Stoga će fiksni znaci biti sušta suprotnost i vezivaćemo ih za sve stabilno i trajno, sporo ali temeljno. Promenljivost je kvalitativna osobina između kardinalnosti i fiksnosti. Najmanje je stabilan ali on služi da obezbedi komunikaciju, bude most između stabilnosti i fiksnosti. Ukazuju uglavnom na promene koje dolaze.

Elementarna podela je jednostavnija za shvatanje. Ako se za nekoga kaže da je vatren, misli se da je temperamentan, brz, okretan, nagao, inicijativan, pokretač, sportista. Uglavnom, kao i vatra. Nagla, velika nekad neobuzdana (požari) i brzo utihne ukoliko je ne održavamo, a znamo da je vatri potreban vazduh da bi se rasplamsala. Zemlja je stabilna, hladna, trajna, ukoliko se poliva (vodom) iz nje nešto izraste. Ne može se sagoreti ali kad se baci na vatru, vatra se smanjuje i gasi. Isto dejstvo na vatru znamo da ima i voda…

Sada je već jasno da se vazdušni i vatreni elementi slažu. Vazduh je lagan element, nestabilan, ne može se ograničiti ni videti, ali se za vazduh vezuju brilijantne ideje i razmišljanja, pa je takav i elementarni opis vazdušnih znakova. Element koji nosi razmišljanje i mišljenje.

Za vodu se vezuju emocije. Voda je veće gustine od vazduha ali manje gustine od zemlje i definitivno gasi vatru ali poliva zemlju. Zato kažemo da se vodeni i zemljani znaci uopšteno slažu.

Između sledećih tekstova pisaću o pojedinačnim horoskopskim znacima…

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *