Legenda o horoskopskim znacima

Dvanaest znakova predstavljaju ciklus upravo zato što imamo dvanaest meseci u godini, što prati prirodni ritam. Znaci se prema elementima u prirodi dele na vatrene, vazdušne, zemljane i vodene, a po karakteru na kardinalne, fiksne i promenljive. Svaka od ovih podela nosi specifične karakteristike svakom od znakova. Ali kako su nastali znaci?

Ovan

Prema legendi, Tvorac je želeo da na Zemlji napravi Raj. Zato je na početku sačinio samo Ovnove, smatrajući da je čoveku dovoljno da bude brz, hrabro ide napred, bude izuzetno uporan, hrabar i vredan i da će ovakav svet biti idealan. Ovan, vesnik proleća, uvek prvi, i u dobru i u zlu, vatreni i kardinalni znak. Sa sobom nosi tvrdoglavost, sklonost borbi, pa su po legendi Ovnovi krenuli da se tuku između sebe dokazujući se. Urođenog takmičarskog duha, počeli su da nose oštra koplja koja su samostalno izrađivali i njima se pokazivali. Umalo nije nastala tragedija, te da se samoistrebe. Zato je Tvorac rešio da napravi novi znak, koji bi bio totalno drugačiji od Ovnova, miran, stabilan, koji bi vodio računa o razvoju domaćinstva, o pripremanju hrane.

Bik

Bik je drugi, zemljani i fiksni horoskopski znak. Sa sobom nosi suprotnost Ovna, kako je Tvorac razmišljao, da bi se idealno uklopili. Međutim, Bikovi su postali jako statični vremenom brinući se jedino o hrani, udovoljavajući sebi gojili se, a Zemlja nije mogla napredovati niti se razvijati. Onda je Tvorac shvatio da ni ovo nije dovoljno. Stoga je rešio da napravi još jedan, potpuno novi i različiti znak. Znak koji će povezati Ovnove i Bikove da se bolje razumeju, da sarađuju, znak komunikacije, promena, snalažljivosti, i tako je nastao znak Blizanaca.

Blizanci

Blizanci, treći vazdušni promenljivi znak dolazi na Zemlju da napravi red između već postojećih Ovnova i Bikova. Međutim, kako su promenljivi, Blizanci su počeli da taktiziraju, pregovaraju i sa Ovnovima i sa Bikovima i više gledaju površno na stvari, a najviše sopstvene interese. Kad zagusti, oni promene teritoriju, praktično, samo se presele kraćim putovanjem. Veoma snalažljivi i inteligentni, odlični retoričari, ali bez savršenstva koje je Tvorac namenio Zemlji. Onda je rešio da napravi znak koji će imati emocije, biti vezan za sve prethodne znakove, voleti ih iz srca i shvatati da su oni njegova porodica, a da je porodica osnovna karika bez koje se život ne može razvijati. Toliko specifičan upravo zbog drugačijeg elementa kojim je označen. Tako nastaje Rak.

Rak

Rak, četvrti, kardinalni horoskopski znak, znak je vode, a voda su emocije. Napravljen da voli i bude vezan za porodicu i kuću. Međutim i ovde dolazi do problema nakon određenog vremena. Ovan se posvađa sa Bikom zbog Blizanca koji je drugačijeg mišljenja, a Rak u pokušaju da nesporazum reši, upravo pati, stalno se sekira za sve ostale znake, plače i jadikuje. Uporno zida, renovira domaćinstvo. Gubi ogromnu količinu energije i nikako da shvati da porodične probleme ne može rešiti do kraja da bi stvari u kući zauvek bile mirne i svi se zauvek voleli, a samim tim i on bude srećan. Tvorac gleda i razmišlja. Shvata da je svima njima potreban lider, neko ko će ih organizovati i voditi. Slično Ovnu, ali neko ko će biti stabilniji. Tako nastaje Lav.

Lav

Lav, peti horoskopski, vatreni, ali i fiksni znak, delovao je obećavajuće. Seo je iznad svih, specijalno doteran. Počeo je rukovodstvo objašnjavajući šta sve treba da se radi, ali nikako sa svoje fotelje nije ustajao, niti se trudio da pokaže svakom znaku šta ovaj treba da radi. Uživao je da bude u centru pažnje ali je kratko zadržao pažnju ostalih znakova, jer je samo pričao. Zajednica na Zemlji ni sa njim nije napredovala. Još nije bilo savršenstva. Tvorac je shvatio da mora još da radi na Zemlji. Da je potreban znak koji će služiti, znak koji će previše raditi i biti analitičan toliko da radi i za sve ostale znakove ali i dovoljno inteligentan da savetuje Lava, i tako stvori savršenstvo na Zemlji.

Devica

Tako nastaje znak Device, zemljani promenljivi znak, znak služenja, analitičnosti, inteligencije. Ipak, sama promenljivost terala je Device da mnogo rade, mnogo analiziraju, malo koristi imaju, prosto budu sluge i samim tim nezadovoljne na Zemlji. Tvorac shvata da mora još da radi. Potrebna je kombinacija analitičnosti, komunikacije ali i znaka koji će se uklopiti sa svim ostalim i napraviti izvesnu dozu harmonije. Nešto sasvim novo u odnosu na ostale.

Vaga

Vaga je kardinalni vazdušni znak koji u sebi nosi finoću, kulturu, elokventnost, lep izgled i još lepše manire. Dolaskom Vage Zemlja počinje da pokazuje znake boljitka, a kroz finoću i sklad estetski postaje lepša. Tvorac je bio zadovoljan. Vage su izvagale šta je ono što će Zemlju učiniti bližom Raju, ali usled neravnoteže znakova, opet to nije bilo dovoljno. Zato Tvorac pravi još jedan izuzetno izdržljiv znak.

Škorpion

Škorpion, znak vode ali fiksnosti, napravljen je da sputa emocije, da bude jači od Raka. Bio je potreban zbog izdržljivosti, kako bi na pleća poneo sve probleme koje su znakovi imali između sebe. Sam po sebi izuzetno jak, ne dozvoljavajući uticaje sredine koji bi emotivno omeli njega u onome što je zamislio da odradi. Takođe je znak najbliži shvatanju smrti, transformacioni. Sposoban da se digne iz pepela, ovo je znak koji je mogao ubiti stanovnike Zemlje nekog drugog znaka pa onda samog sebe, naročito ako ga priteraju u ćošak. Zbog škorpionske izdržljivosti ali i destruktivnosti, Tvorac shvata da još mora da radi.

Strelac

Strelac dolazi kao znak totalno različit od Škorpiona, negde iz daleka, neko ko će ga prosvetliti. Znak vatre i promenljivosti nosi sa sobom avanturizam, nova saznanja, široku i veliku dušu. Lepo se slaže sa gotovo svim ostalim znacima ali uvodi različite jezike, te ostali znaci više ne mogu da se sporazumeju. Stoga Tvorac kreće da dalje stvara.

Jarac

U ovom šarenišu već postojećih znakova na Zemlji, za korak bliže Raju trebao je još jedan stabilan znak, koji bi uticao na Škorpione da ne budu agresivni, a na Strelčeve da ne budu previše naširoki i uvede pravilo pričanja jezika. Zato nastaje Jarac, zemljani i kardinalni znak, znak tradicije, poverenja, poštovanja normi i običaja. Ovo je bio Tvorčev odličan potez, jer Jarac uvodi zakon i red među ostalim znacima i propisuje šta se tačno sme, a šta ne. Takođe uvodi dnevni red, rad i disciplinu po kojoj se prvi vodi i jedan jezik kojim će se svi služiti ma koliko dodatnih jezika znali. Ovde bi Tvorac stavio tačku da je ovakva Zemlja bila slična Raju, ali na žalost nije. Bio je potreban znak brzih promena, velike kreativnosti kako bi malo popustio strogu strukturu življenja koju je Jarac uveo.

Vodolija

Vodolija ili pokretno „očekujte neočekivano“ nastaje kao znak pobune horoskopskih znakova upravo zbog njihove različitosti i netrpeljivosti prestroge strukture Jarca. Znak je revolucija ali i svih najnovijih tehničko-tehnoloških otkrića. Znak vazduha i fiksnosti, jako napredan u odnosu na sve prethodne, počinje da olakšava život ostalim znacima na Zemlji sopstvenim pronalascima koje bezgranično poklanja. Međutim, kako svaki od prethodnih znakova nosi pozitivne i negativne osobine, isto tako je i Vodolija prebrza, nekad pogreši pa nastane i po neka eksplozija. Tvorac, sagledavajući trenutnu situaciju ispred sebe vidi dijapazon gde nedostaje samo još jedan deo da bi Zemlja bila najsličnija Raju. Stoga uzima deo emocija od svakog znaka kao i deo njegovih osobina i stavlja u zadnji znak, znak Riba, koji posebno pravi.

Riba

Dvanaesti po redu, vodeni i promenljivi, znak je najlepših emocija koje se mogu doživeti ali i najvećih emotivnih padova, jer je Tvorac u njega ugradio deo iskustava i emocija svih znakova. Ovo je znak velike introspekcije ali i duhovnosti upravo zato što objedinjuje sve prethodne. Usled prejake emotivnosti i mešavine svih znakova sklon lutanjima u životu dok se trajno ne nađe upravo zbog prirode svog nastanka. Ipak, u zajednici sa ostalim znakovima, lako prilagodljiv, pa zbog osećaja za sve ostale znake i uklopiv u okolinu, ali obično izdvojen i živi sam. Služi da razmišlja o odnosima između ostalih znakova i poveže šta je to dobro iz svakog od njih proizišlo na kraju.

Tvorac je zadovoljan. Shvata da Zemlja nikada neće biti Raj, da neće napraviti jedan savršen znak, jer je sama priroda suviše specifična da bi tako nešto u njoj moglo da se održi. Ali isto tako shvata da je savršenstvo upravo u različitosti ali odnosu saradnje znakova između sebe, koji će kao celina praviti savršeno biće, baš kao što mi shvatamo da prihvatanjem suprotnosti najbrže savladavamo trenutne pobleme kroz život, ma kako sami nesavršeni bili.

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *