Astrologija – nauka ili praznoverje?

Pre nego da upišem studije astrologije pitala sam se kako je moguće da neko uopšte u tako nešto veruje. To je bilo u vreme kada sam astrologiju, kao i većina vas, svrstavala sa tarot kartama, gledanjem u šolju ili kuglu. A onda sam na vrlo čudan način upisala studije očekujući da opovrgnem astrologiju i proglasim je za totalnu glupost. Međutim, kroz četvorogodišnje školovanje uverila sam se u suprotno.

Glavno pitanje koje se uvek postavlja je dokle astrologija „radi“ kao sredstvo apsolutnog uticaja na sudbinu i koliko je jaka čovekova slobodna volja? Na to pitanje je uopšteno odgovorio Mile Dupor u knjizi „Ne verujete, proverite“ još šezdesetih godina u Jugoslaviji, a moje je desetogodišnje iskustvo vrlo slično.

Zato bih, na početku druženja sa vama preko ovog sajta odmah realno rekla šta astrologija može a šta ne, kroz sopstvenu praksu.

Astrologija može dati opšte opise karaktera jedne osobe ali ne i kako će minuli događaji menjati osobu kroz vreme, i kolika je spremnost i volja osobe da sebe menja. Primer bi bila tvrdoglava osoba ovnovskih karakteristika. Ako je osoba spremna da radi na sebi, da ispravlja svoje loše horoskopske aspekte, i uspe da utiče na samu sebe u promeni karaktera, menjaće se i date okolnosti u vidu događaja sa kojima se susreće. Ali, ako osoba ne radi na sebi, ne menja ništa, priča će uglavnom biti svedena na njegov natalni horoskop i ono što mu je mimo slobodne volje dato. Stalno će se „spoticati“ na iste probleme, ne shvatajući da je upravo sama akter dešavanja.

Dalje, astrologija može dati odgovore na opšta pitanja čemu je osoba sklona, načinu njenog razmišljanja sa kojim je rođena, opštom „sudbinom“ koja joj je predodređena, srećom ili izazovima u ljubavnim, partnerskim i poslovnim okolnostima sa kojima će se verovatno, u najopštijem sagledavanju susretati u životu. Daće nam i odgovore vezane za slabost fizičkog organizma, ali ne i za definitivni razvoj bolesti. Upravo u tim mogućnostima leži pravi kvalitet astrologije. Ovo je nauka koja će nam pomoći da preko simbola planeta, kuća, signifikatora, fiksnih zvezda i drugih pokazatelja dođemo do najboljeg statističko matematičkog modela za nas u određenoj oblasti života. Tačnije, može nam dati pravac kretanja u vidu najboljeg savetnika, kojim ćemo izbeći nepotrebne životne komplikacije i stresove.

Astrologiju svakako ne treba precenjivati ali ni podcenjivati. Ona „radi“ na osnovu skupljenih statističkih podataka u vremenu od preko 4000 godina. Astrologijom su se bavili poznati naučnici, čak i oni za koje ni ne bi ste verovali da su za tako nešto spremni. Astrologijom se bave kreativni ljudi, koji žele odgovore, i mnogo je onih koji i dalje kriju da je uče jer se i dalje, upravo iz neznanja ili nekorektnosti, ona vezuje za ostale „tehnike proricanja sudbine“, kao što su karte ili kristalna kugla. Da li ili ne ovde druge tehnike deluju, ne želim da komentarišem, ali znam da se astrologija itekako razlikuje od njih. Ona nije smatrana za nauku u moderno doba samo zato što su pojedinci, koji su uglavnom najmanje i upućeni u pravu astrologiju, pokušavali da zarade novac preuveličavajući njene naučne mogućnosti.

Zato ću se ja, dragi čitaoci, potruditi da vam na najrealniji mogući način opišem astrologiju i njeno delovanje. Biću tu za vaša pitanja i truditi se da vam prikažem astrologiju iz najrealnijeg i najhumanijeg ugla, da bih vas navela da sami sebi učinite život lepšim, boljim i kvalitetnijim i tako ostvarim njenu pravu svrhu.

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *