Tumačenja oblasti horoskopa

„Koliko ljudi, toliko ćudi…“

Većina astrologa vrlo složeno objašnjava način tumačenja horoskopa, ne zato što ne znaju drugačije, već zato što je astrološko tumačenje obično komplikovano i uzrokovano masom različitih faktora. Međutim, postoji način da se najopštije objasni veština tumačenja naročito kada govorimo o kućama gde svaka prikazuje neku oblast života u najužem smislu. To se postiže baznim tumačenjem oblasti horoskopa.

Primer 1

Bazno tumačenje sastoji se iz nekoliko koraka. Kada gledate svoj horoskop prvo posmatrate vrh željene kuće. Vrh kuće je stepen na kome počinje neka kuća pa tako, ako želite videti ljubavni život, prvo ćete gledati gde je početak Vaše pete natalne kuće. U našem već postavljenom primeru vrh pete kuće počinje na šestom stepenu znaka Raka i to je ono što ćemo prvo ustanoviti. Takođe ćemo pogledati samu kuću i zaključiti da ona počinje i završava se u znaku Raka. Većina natalnih horoskopa ima po dva horoskopska znaka u jednoj kući. Vrh kuće počinje jednim, a u kući se onda smenjuje drugim horoskopskim znakom. Međutim, kada natal ima uklještene znakove kao u našem slučaju, onda će vrhovi dve kuće imati uklještene znake, a druge dve kuće počinjati i završavati se u istom znaku kao u našem primeru. Zašto se prvo gleda sam kvalitet kuće? Planete su akteri ali su vrhovi kuća mnogo ličniji od planeta. Većina planeta neko vreme zadržava svoju poziciju u znaku i kući, u zavisnosti od same brzine određene planete, pa čak i Meseca koji je najbrži i kreće se oko trinaest stepeni dnevno. Vrhovi kuća jako se brzo pomeraju i zato su ličnije prirode.

Sledeće što posmatramo jeste vladar kuće. Znamo da vladar kuće zavisi od samog znaka. U našem slučaju to je Mesec, jer vrh kuće počinje u znaku Raka, a Mesec je vladar Raka. Posmatrajući planetu vladara možemo dosta toga zaključiti. Mesec je planeta emocija i zaključujemo da osoba koja ima vrh kuće u znaku Raka, sa Mesecom u ovoj kući vezama pristupa vrlo emotivno i da se može vezati za svoga partnera. Zbog pozicije Meseca kao vladara u ovoj kući i u znaku svoga sedišta zaključujemo da je ovoj osobi veoma bitno kakva će joj veza biti i sa kojim će partnerima biti. Da je ovde na primer vrh kuće u Vodoliji, priča bi, naravno, išla u sasvim drugom smeru.

Sledeća bitna stvar je prirodni vladar određene kuće. U našem primeru prirodni vladari pete kuće su Sunce i Venera. Venera je ono što volimo, a Sunce prirodno vlada petim znakom Lava pa i petom natalnom kućom. U našem primeru osoba ima Sunce u konjunkciji sa Uranom u osmoj natalnoj kući u znaku Škorpiona, pa je vrlo uznemirujuća bila priča vezivanja, verovatno nije mogla da nađe pravog partnera dugo. Venera, s druge strane, nalazi se u znaku svoga pada, Devici, pa ovo govori o njenoj velikoj izbirljivosti zbog analiziranja svakog potencijalnog partnera koja upravo potiče od znaka Device u kojem se nalazi prirodni signifikator ljubavi.

I već sklapamo sliku u glavi: osoba je emotivna, ali je bila izbirljiva. I pored toga, morala je biti jako uznemirena u nekom delu života po pitanju zabavljanja i veza.

Zadnji osnovni korak jeste znak koji prirodno vlada određenom kućom. U ovom slučaju radi se o petoj kući i prirodni znak je znak Lava. Znak Lava nalazi se uklješten u šestoj kući, sa Saturnom u njemu, i jasno nam je da je osoba sama po sebi, zbog ličnog stava (Lav je ego) i izvesne doze tradicionalnosti (Saturn u Lavu) ali i lične težine u karakateru (Saturn ne voli znak Lava jer je stena u vatri) morala imati problema na partnerskim odnosima. Takođe, Saturn ne dozvoljava puno zabave, već traži izvršavanje obaveza pa zaključujemo da je osoba više radila na vezama, trudila se, bez puno zabave i bez površnosti.

Puno se puta, u horoskopima klijenata nalazi više planeta u nekoj kući. Zato treba znati i izuzetke pravila. Ako na primer na samom početku neke kuće imate neku planetu, ili se ona nalazi na samom kraju prethodne kuće (orbis do tri stepena), izuzetno jako će delovati na tu kuću. U našem primeru to bi bila planeta Mars. Ona se nalazi u četvrtoj natalnoj kući i da je bliže petoj (ovde je veći orbis od tri), Mars bi bio „jači“ u odnosu na vladara kuće – Mesec. Dakle, što je planeta dalje u kući pozicionirana to je njeno dejstvo slabije, a deluje jače na sledeću kuću, naročito ako je na samom kraju prethodne kuće. Ipak, kada je planeta na kraju određene kuće, u toj kući daće opis nečega što će se desiti „na kraju“, ili opisa nekog predmeta vezanog za tu kuću koji stoji sa strane.

Takođe postoji pravilo visokih stepenova i uklještenih znakova u kući. Ako neka kuća počinje na primer na dvadesetdevetom stepenu jednog znaka, ne možemo posmatrati vladara tog znaka jer je on samo formalni vladar. Primat u priči ove kuće imaće prvi vladar, onaj koji vlada većim delom te kuće.

Pravilo je i da ako imamo uklješteni znak u određenoj kući koja se tumači ovo može govoriti o nečemu što će se kasnije iskazati, inkarnirati. U petoj kući uklješteni znak mogao bi govoriti o tajnama osobe, tajnim ljubavnim vezama, tajnama u srednoj školi ili prosto nečemu što će se desiti na kraju srednje škole, a sve u zavisnosti od ostalih pokazatelja.

Sledeći korak u posmatranju jesu same planete u kući. Posmatra se njihov kvalitet u odnosu na znak u kome se nalaze, zatim aspekti koje prave, sa kojim planetama prave aspekte, čime one same vladaju i ko su njihovi dispozitori. U našem primeru to je vrlo jednostavno. Mesec vlada petom kućom, Mesec se nalazi u petoj kući u znaku Raka, dakle Mesec je u svom sedištu. Ovo je jedan izuzetno jak Mesec koji govori o izuzetno jakim emocijama koje natus može dati. Obavezno se gleda i stepen određene planete. Mesec ovde stoji na petnaestom stepenu znaka Raka i kao takav stoji na značajnom stepenu sam po sebi. Petnaesti stepen znaka Raka bitan je jer je stepen egzaltacije Jupitera pa govori o mogućnosti da ovakav Mesec osobi donese bogate emocije u bukvalnom tumačenju. Dispozitor je planeta koja vlada znakom u kojem posmatrana planeta živi, a u našem slučaju Mesec nema dispoziciju. Mesec trpi aflikcije od Plutona sa kojim je u kvadratu, od Merkura sa kojim je u kvadratu, od Jupitera sa kojim je takođe u kvadratu ali ima egzaktni sekstil sa Venerom koja je esencijalni signifikator kuće i zato je vrlo bitno znati koja je planeta „jača“. Osoba će definitivno imati ljubavnih teškoća, malo partnera, malo mogućnosti, ali na kraju je moguća kvalitetna ljubav i velika sreća sa decom. Sve ovo u simbolici važi i za decu, jer je peta kuća i kuća dece.
Dispozicija će svakako objasniti šta će se kasnije desiti ali govori i o kvalitetu samog dešavanja. Kada ovako pročitate, već je od aspekata postalo složeno. Međutim, ako se držite osnovnih pravila i izuzetaka iznenadićete se kako ćete brzo doći do osnovnog tumačenja neke kuće.

Ja ću vam drage volje, online, protumačiti neku kuću na ličnom primeru, ukoliko naravno želite svoju kartu podeliti samnom 🙂

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

6 mišljenja na „Tumačenja oblasti horoskopa“

 1. Veliki pozdrav!

  Pocetnik sam i sto vise izucavam astrologiju, vidim koliko ne znam, te se nadam da cete uspeti da mi pomognete u resavanju zagonetke zvanom „ukljestena X kuca sa licnim planetama unutra“ 😀

  Unapred veoma zahvalna!

  20. april 1994.
  10:30, Beograd

 2. Pozdrav, poslala bih vam dva natala, moj i od supruga ako možete da mi protumačite 7.kuću.

  I moja i njegova 7.kuća su prazne.

  Kod njega je na vrhu 7.Vodolija i ukazuje na razvod, Uran koji traži slobodu, otišao u 4.kuću, na vrhu kuće Škorpija, Pluton u Vagi, uz Marsa i Saturna. Iskreno umiješala se i 3.osoba sve je jasno suprug i želi razvod, međutim u svom natalu ne vidim ni jedan aspekt za razvod pa kako to tumačiti da li će do razvoda doći ili ne, odnosno čiji će uticaji biti jači moji ili njegovi?

  meni vladar 7.kuće Mars otišao u 10 kuću u Lava u konjukciju sa Venerom, i Venera i Mars u trigonu sa Neptunom.

  Hvala vam unaprijed na odgovoru

 3. Ja imam uklještene kuće na osi 1-7..evo podaci.. (obrisao administrator).. Uklješten je Rak u 7 kuci, sa Marsom u njoj… Da li može neko objašnjenje… Nisam udata, ako to nešto znači za ovu priču..

 4. Dobar dan, rodjena sam 20.10.1996. godine u 12:20 i sedma kuca mi je prazna te me zanima da li postoji sansa da cu imati brak i decu ili ne? Pozdrav i hvala unapred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *