Osnove astrologije – uklješteni znaci

U skladu sa činjenicom da postoji podela kuća o kojima sam pisala, u praksi se dešava da nije svaki znak „presečen“ početkom neke kuće. Postoje znaci koji se nalaze u okviru jedne kuće, a u zavisnosti od datuma i vremena rođenja. Znaci kojima ne počinje ni jedna kuća, a nalaze se u okviru neke kuće nazivamo uklještenim.

Kako su u karti suprotne kuće jednake, kao na primer druga i osma kuća, to će, ukoliko postoji uklješteni horoskopski znak u drugoj, postojati isto tako unakrsni horoskopski znak i u osmoj kući.

Uklješteni znaci imaju posebnu simboliku u okviru horoskopa. Kaže se da se ovi znaci nisu dovoljno iskazali u horoskopu natusa pa će se iskazati nešto tek kasnije u životu. Prikazuje sve ono što se ne vidi, pa u horarnoj astrologiji je sve ono što je u fijoci, zatureno, pokriveno. U ljubavnom smislu pokazuje tajne veze, a u materijalnom tajni novac ili tajne dugove.
Tako na primer ako postoji uklješteni znak u šestoj i dvanaestoj kući kažemo da će osoba moći deo svoje ličnosti na poslu, gde je radnik, a ne nadređeni, svoje radne sposobnosti, iskazati tek kasnije, iako ih poseduje. Možda neće biti prilike za to ranije. Takođe, reći ćemo da postoji mogućnost neočekivanih, nevidljivih bolesti, a u zavisnosti od uklještenih znakova moći ćemo da predpostavimo da li se radi o psihološkim ili fizičkim mogućim bolestima u najopštijem smislu rečeno. Tradicionalna astrologija govori i to da se uklještenim znacima može videti nešto što se dešavalo pre rođenja natusa „u ovom životu“, nešto „iz prethodne inkarnacije“.

Simboliku uklještenih znakova bitno je znati, jer priču jedne kuće sa planetama koje sadrži i njihovim aspektima značajno upotpunjuje, a ponekad joj potpuno menja tok.

A evo i primera:

natalna-karta

Ako pogledamo natalnu kartu, videćemo da šesta kuća počinje sa znakom Raka ali se završava sa znakom Device gde počinje sedma kuća. U skladu sa šestom i dvanaesta kuća počinje u znaku Jarca, a završava se u znaku Ribe. Ovo pokazuje da znakom Lava i Vodolije ne počinje ni jedna kuća i zato ova dva znaka zovemo uklještenim. U šestoj kući, u uklještenom znaku Lava, vidimo Saturn. Saturn ima aspekt kvadrata sa Suncem, što je u najopštijem smislu nešto što ugrožava Sunce – fizičko telo. Kvadrat je napet aspekt i zato se radi o ugrožavanju o čemu ću kasnije detaljno pisati. Kako smo već rekli da Saturn može biti signifikator za bolesti, a sama šesta kuća prirodno je vezana za bolesti, zaključujemo da bi ova osoba kasnije (jer uklješteni znak nosi događaje kasnije u životu) mogla imati nekih zdravstvenih problema. Vrsta problema ići će preko kičme, kostiju ili zbog zimogrožljivosti (Lav je vatreni znak, Saturn je hladna planeta). S druge strane, dvanaesta kuća pokazuje unutrašnje potencijale osobe, „ono što nosi iz prošlih života“. U ovom slučaju Vodolija je uklješteni znak, a Uran koji je prvi vladar Vodolije, nalazi se u samoj konjunkciji sa Suncem. Ovo će pokazati da osoba ima potencijal iz znaka Vodolije, ali koji će se iskazati kasnije u životu, jer ide iz uklještenog znaka. Pored mnogo potencijala koji znak Vodolije nosi, postoji i potencijal za ljubav prema astrologiji. Ova osoba voli astrologiju, ali je tek od svoje tridesete godine počela da se interesuje za astrološka znanja. Pre toga, po njenim rečima, nije postojala nikakva želja, težnja, tendencija, ni naznaka za interesom za astrologiju. Ovo upravo objašnjava uklještenost znaka Vodolije u ovom primeru.

Ukoliko Vam se dopao članak preporučujem da se potpuno besplatno registrujete za novosti sa sajta tako da automatski dobijete poruku kad god objavim novi članak.

2 mišljenja na „Osnove astrologije – uklješteni znaci“

  1. Zdravo,
    clanak je veoma dobar i kratko objasnjava temu koja me vec duze vrijeme zanima. Astrologija se i meni podvukla pod kozu jer sam na osnovu duzeg istrazivanja natalnih karti ljudi iz mog najblizeg okruzenja shvatila da neke stvari zaista funkcionisu, no nazalost koci me povezivanje stvari u jednu cjelinu posto sam najcesce istrazivala preko clanaka sa neta i foruma. Interesantno kako natalno imam Mjesec u Vodoliji ukljesten tako da je moje zanimanje za istu pocelo u 21 -oj godini. E sad, problem je u tome sto ne znam da povezem sta bi znacio isti u drugoj kuci koja je inace u Jarcu a njen vladar Satrun u Ribama u trecoj kuci. Satrun je valjda ta „kocnica“ posto mi kvadrira podznak. Ukljesten Mjesec u drugoj je „napadnut“ od strane Plutona iz 11-te u Skorpiji (pretpostavljam otezana penzija ili nesto vezano za prijateljstva i udruzivanje- u pitanju je aplikacioni kvadrat), dok je ujedno i vladar moje osme kuce u Raku.
    Zaista bi mi znacilo ako bi mi pomogla da shvatim ovaj mali problemcic. Unaprijed hvala 🙂

  2. Draga Anci,
    prilikom tumačenja karte uvek se kreće od Ascendenta, vladara Ascendenta i njegovog dispozitora. Pošto ovde imam samo površne podatke, mogu zaključiti da je vladar druge kuće u trećoj kući što će dati promenljiva i malo otežana primanja – sticanje lične imovine ali samo na početku karijere i samo iz ovoga što si napisala. Uklješten Mesec u dva u Vodoliji može značiti: unutrašnja izgradnja sistema ličnih vrednosti kroz stres koji izazivaju uslovi rada, sticanja lične imovine u početku karijere (Jarac, Saturn, teškoće) ali ujedno sticanje znanja i vrednosti unutrašnje širine, duhovni preobražaj kroz vreme, naročtio što vlada i osmom natalnom kućom. I još nešto: veza 2 i 8 daje mogućnost sticanja novaca, izvestan je biznis aspekt, ali kako nemam dovoljno podataka tumačim samo iz izloženog. Kada završiš unutrašnju borbu (Mesec u Vodoliji u 2) sa sobom shvatajući da sistem vrednosti ne funkcioniše onako kako bi ti to želela i kako je pošteno, uhvatićeš se u koštac sa obavezama i krenuti napred :). Saturn nikoga ne može kočiti ako taj neko to ne dozvoli. Sa Saturnom samo nema borbe, ko se sa njime bori uvek izgubi snagu na kraju, a uglavnom na kraju nosi stabilnost. Saturn u Ribama u trećoj kući (tumačenje=Satrun, planeta koja oteža polje gde se nalazi ali uvek u zavisnosti od svih pokazatelja pa nemam njegove vladare i gde Saturn ide dispozicijom pa nosi pesimizam, otežane misli, u Ribama=nejasno zbog kvadrata sa Plutonom i sa podsvesnim strahom….)malo ti otežava, A Mesec u Vodoliji izuzetno je kreativna i napredna duša i trebaš raditi na sebi i na ojačanju samopouzdanja kako bi ga što pre „ovorila“. A to itekako možeš učenjem Astrologije :). Nadam se da si zadovoljna i izvini što odmah nisam odgovorila. Pozdrav, Anđela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *